Normal_borstimplantaat

Waar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorige week nog sprak van een ‘te verwaarlozen risico op lymfeklierkanker’, blijkt dit risico bij vrouwen met een bepaalde type borstimplantaat een flink stuk hoger te zijn dan gedacht. Tussen 1990 en 2016 kwamen 32 vrouwen met deze implantaten te overlijden aan de gevolgen van een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Het aantal is inmiddels gestegen naar 52 sterfgevallen. Dit meldt Trouw.

Voorlopig wordt deze specifieke implantaat ook in Nederland nier meer gebruikt en is onderzoek naar een volledig verbod in volle gang. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg komt zeer binnenkort met een advies hierover.

Eind 2018 begon de onrust rondom de borstimplantaten toen farmaceut Allergan dit product de markt moest halen. Inmiddels geldt in Frankrijk een algeheel verbod op deze implantaten. Vorige week werd gesproken van een zeer kleine kans op lymfeklierkanker bij vrouwen met deze siliconen, maar volgens Trouw is het risico erop een flink stuk groter dan werd aangenomen. 

Door: Nationale Zorggids