Normal_hart_gezondheid

Op Europees niveau staat Nederland op de vijfde plek als het gaat om tevredenheid over de eigen gezondheid. Alleen de Italianen, Zweden, Ieren en Cyprioten voelen zich gezonder dan de Nederlander. 76 procent van de Nederlanders zegt blij te zijn met zijn of haar gezondheidssituatie. Dit melden Het Parool en Metro.

Statistiekbureau Eurostat onderzocht het Europese tevredenheidsniveau over de eigen gezondheid. Waar Nederland nog in de top vijf zit, zitten Letland en Litouwen dat absoluut niet. De inwoners van deze landen zijn het minst te spreken over hun gezondheidssituatie. Eurostat kon geen EU-land ontdekken dat echt ontevreden was of waar mensen in grote getallen in slechte gezondheid verkeerden.

Hoogleraar Jaap Seidell vindt de uitslag enigszins opvallend aangezien Nederland toch een paar miljoen mensen telt met een hoge bloeddruk of diabetes. “Alleen denken zij vaak: prima, daar kan de dokter wel wat aan doen. Veel mensen vinden zichzelf pas ongezond als ze bijvoorbeeld kanker hebben, terwijl de prognose van diabetes ook heel slecht is.”

Door: Nationale Zorggids