Logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum_logo

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 over op horizontaal toezicht. Het LUMC en verzekeraar Zorg en Zekerheid nemen hiermee samen de verantwoordelijkheid voor een juiste besteding van de zorguitgaven. Patiënten hebben hiermee sneller en beter inzicht in hun zorgkosten. Voor zowel het LUMC als Zorg en Zekerheid betekent het lagere werkdruk en kosten. Dit meldt LUMC. 

Horizontaal toezicht is een vorm van samenwerking tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars die is gebaseerd op vertrouwen en transparantie. In plaats van controle van zorgdeclaraties achteraf door de verzekeraar controleert het LUMC zelf of de zorgdeclaraties juist zijn. Verder worden de declaraties afgestemd met één verzekeraar, Zorg en Zekerheid, namens alle andere verzekeraars.

Sneller zekerheid over juistheid van declaraties

Het LUMC krijgt met deze nieuwe manier van samenwerken sneller zekerheid over de juistheid van declaraties en minder administratieve lasten. Zorgverzekeraars kunnen de verzekerden die zorg hebben gehad in het LUMC sneller inzicht geven in hun zorgnota’s en het verbruik van het eigen risico.

Kim Smit, lid Raad van Bestuur: "Er staat nu een goede basis met een correcte registratie. Horizontaal toezicht geeft ons inzicht in de belangrijkste risico’s op onjuiste declaraties. We gaan op basis van dat inzicht onze registratieprocessen verder verbeteren met als centraal principe ‘first time right’; het registreren van zorg door de zorgverlener bij voorkeur in een keer juist."

Meer snelheid, minder administratieve lasten

Groot voordeel is dat beide partijen profiteren van meer snelheid en minder administratieve lasten. Uiteindelijk kan horizontaal toezicht ook bijdragen aan het nog nauwkeuriger vaststellen van de zorgpremies, omdat er sneller inzicht bestaat in de kosten voor de ziekenhuiszorg in Nederland.

Het LUMC is het zevende ziekenhuis in Nederland dat horizontaal toezicht heeft ingevoerd.

Door: Nationale Zorggids