Normal_umcg

Het UMCG heeft de Rookvrije Generatie Award gewonnen in de categorie Zorg. De Award is uitgereikt tijdens een speciale avond georganiseerd door Alliantie Rookvrij Nederland. Volgens de jury heeft het UMCG een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van een rookvrije generatie. De Award bestaat uit een plaquette en een oorkonde, aldus het ziekenhuis.

Volgens de jury heeft het UMCG in aanloop naar het daadwerkelijk rookvrij worden van het gebouw en de terreinen een belangrijke rol gespeeld in de bredere samenwerking in en met Groningen. “Ze hebben daarbij diverse hindernissen overwonnen en we willen het UMCG met dit doorzettingsvermogen en het realiseren van de bredere beweging graag belonen met de award voor de zorg.”

Als eerste UMC zijn sinds 1 januari 2019 alle gebouwen en het gehele terrein van het UMCG rookvrij. Eerder ondersteunde het UMCG als een van de eerste ziekenhuizen de strafzaak die onder leiding van advocaat Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie is gevoerd en riep bestuursvoorzitter Jos Aartsen het ABP op om niet meer te beleggen in de tabaksindustrie. Vorige week nog gaf Aartsen aan zeer ongelukkig te zijn met de tweespalt tussen de Alliantie Rookvrij Nederland en de longartsen De Kanter en Dekker. Volgens hem versterken de meer activistische longartsen en de meer lobbyende Alliantie elkaar juist.

De initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie & Alliante Rookvrij Nederland willen een samenleving bereiken waarin de nieuwe generatie kinderen die opgroeit dit doet zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en verleiding om te gaan roken, te ervaren. Het initiatief voor de Rookvrije Generatie is genomen door de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. 

Door: Nationale Zorggids