Normal_chemotherapie

Kankerpatiënten die een levensverwachting van een paar maanden hadden, kunnen met de komst van nieuwe kankermedicijnen soms jaren langer leven. Patiënten zijn blij met een langere levensverwachting, maar ervaren hierdoor ook psychische problemen omdat ze niet weten hoe lang ze nog te leven hebben. Dit meldt Nieuwsuur. 

"Je ziet vooral dat mensen heen en weer geslingerd worden tussen hoop en onzekerheid. Ze krijgen toenemende gevoelens van angst, er ontstaan spanningen in relaties, en soms zelfs financiële problemen”, zegt hoogleraar Judith Prins van het Radboudumc tegen Nieuwsuur.

Kwaliteit van leven

En de ziekenhuisbezoeken stoppen ook niet. Controles blijven noodzakelijk, net als scans en andere nodige behandelingen om de ziekte in de gaten te blijven houden. Soms is het de vraag of een langer leven opweegt tegen deze kwaliteit van leven. Kankermedicijnen brengen vaak bijwerkingen met zich mee en op een gegeven moment kan meer kwaliteit van leven omslaan in het tegenovergestelde. Of zoals een patiënt het vertelt: “Het middel wordt op een bepaald moment erger dan de kwaal.”

Sommige patiënten stoppen daarom met de behandeling, waardoor ze nog even van hun rust en leven kunnen genieten. En dat is soms meer waard dan enkel een levensverlengend leven leiden. 

Door: Nationale Zorggids