Normal_zonnebaden_zon_huid_zonnen

Het mooie weer komt er eindelijk aan. Vanaf morgen tot en met maandag is het zeker zonnig en warm weer. Waarschijnlijk zullen veel mensen hiervan genieten. Het RIVM adviseert iedereen om hier verstandig mee om te gaan. Immers, een ongewende huid kan snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken. Dit meldt RIVM.

Om verbranding door de zon te voorkomen is goede huidbescherming belangrijk. Tussen 12.00 en 15.00 uur staat de zon op zijn hoogst. Daarom is het aan te raden om drie uur lang zoveel mogelijk uit de zon te blijven en de schaduw op te zoeken. Door de huid te beschermen met kleding, een pet en een zonnebril, kan schadelijke verbranding voorkomen worden.

Onbedekte huid moet ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème met minstens factor 15. Vooral voor kleine kinderen is het belangrijk om ze bescherming te bieden tegen de zon.

Verbranding binnen 25 minuten

Het RIVM meet voortdurend de hoeveelheid ultraviolette (uv)-straling van de zon: de zonkracht. Volgens verwachtingen van het KNMI kan de zonkracht de komende dagen oplopen tot vier of vijf. Dit betekent dat de huid binnen 20 tot 25 minuten kan verbranden, afhankelijk van het huidtype.

Zonverbranding veroorzaakt huidkanker

Een beetje uv-straling is voor ieder mens goed, want het zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Teveel ervan is niet goed: de huid verbrandt en veroudert sneller. Ook kan de uv-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Vooral kinderen zijn extra gevoelig voor verbranding. 

Door: Nationale Zorggids