Normal_operatie1

Al is het gelukkig nog niet voorgekomen, hebben patiënten met vernauwingen en afsluitingen in de slagader in het bovenbeen die behandeld worden met een nieuwe methode, een verhoogde kans op overlijden. Het Maasstad Ziekenhuis dat stents en dotterballonnen met een nieuw medicijn binnen een wetenschappelijk onderzoek testte, is hier per direct mee gestopt. Dit melden RTV Rijnmond en Maasstad Ziekenhuis. 

Het Maasstad Ziekenhuis testte met acht andere ziekenhuizen het effect van ballonnen en stents met daarop het medicijn paclitaxel en vergeleek de twee methoden met elkaar. Patiënten met vernauwingen en afsluitingen in het bovenbeen kwamen hiervoor in aanmerking. Eind 2018  kwam er een wetenschappelijk artikel naar buiten dat waarschuwt voor een  6,6 procent hogere kans op overlijden. Patiënten die bijvoorbeeld enkel met een ballon of stent zonder het medicijn zijn behandeld, hebben dit extra verhoogde risico niet. 

Verhoogde overlijdenskans

Patiënten die een ballon of stent krijgen zonder paclitaxel hebben een verhoogde kans op overlijden van 8,1 procent. Voor patiënten die ook het medicijn erbij kregen staat deze verhoogde kans op 14,7 procent. Waar dit extra risico vandaan komt is echter niet duidelijk. Daar laten de negen ziekenhuizen nu onderzoek naar doen. 
 
De ziekenhuizen controleerden de patiënten al na zes maanden, een jaar en twee jaar, maar daar komt nu een extra controleronde bij. 
 
Door: Nationale Zorggids