Normal_huidkanker_kanker

Voor de minst gevaarlijke maar meest voorkomende vormen van huidkanker, heeft het Medisch Centrum Leeuwarden succesvol een methode ontwikkeld om deze huidkankervarianten te verwijderen. Deze patiëntvriendelijke behandeling vindt tot nu toe nog weinig aftrek door artsen elders in het land. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

Ziekenhuizen elders in het land zijn geïnteresseerd, maar gebruiken de vriescoupe, ofwel Wifsa-methode (Whole Intra operative Frozen section Analyse) nog niet. Waarschijnlijk omdat pathologen bang zijn voor het onbekende en liever werken met datgene wat ze kennen, zegt een MCL-arts. Zorgverzekeraars lijken vooralsnog niet geïnteresseerd.

Belangrijk is dat deze methode zeer patiëntvriendelijk is, meer dan andere behandelingen die ziekenhuizen voornamelijk bieden. Het is bovendien een zeer korte behandeling van maximaal twee uur, want de vriescoupe geeft ook meteen inzicht in hoe schoon het plekje is. Bij de gangbare methodes hebben patiënten gedurende langere tijd open wonden, moeten ze een week wachten op meer duidelijkheid en soms is zelfs een tweede behandeling nodig om effectief te zijn.

Al in 1997 kwamen twee chirurgen van het MCL met de Wifsa-methode. Niet-levensbedreigende en niet-uitgezaaide tumoren kunnen hiermee worden weggehaald. Het gaat vaak om gezwellen die geen gevaar vormen, maar wel ongemak veroorzaken en in ogen of neuzen zitten. 

Door: Nationale Zorggids