Normal_rss_entry-179379

De 57 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen die zijn gevonden op tien locaties in Drenthe waar lelies worden geteeld vormen geen bedreiging voor de omwonenden. Dat meldt minister Carola Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer op basis van onderzoek van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), zo melden ANP en Zembla. 

Vorige maand werden de resultaten van tien bodemonderzoeken in opdracht van bewoners van het Drentse Westerveld gepubliceerd. De resultaten leidden tot ernstige zorgen onder de omwonenden van de bollenvelden. De bewindsvrouw schakelde daarop het Ctgb in. Ze zei de zorgen van de omwonenden serieus te nemen.

Het Ctgb heeft volgens de minister geen overschrijdingen van de normen gevonden. "De gemeten concentraties in de bodem liggen voor alle stoffen onder de concentraties die verwacht worden wanneer het middel met de betreffende werkzame stof volgens voorschrift wordt gebruikt", schrijft Schouten aan de Kamer.

Er heerst met name bezorgdheid om de gezondheid van ongeboren en jonge kinderen. Hoe schadelijk deze stoffen precies zijn is niet bekend en duidelijkheid hierover kan pas over een paar jaar verschaft worden, wanneer deze kinderen groter worden. Vanavond staat Schouten in de Tweede Kamer om vragen hierover te beantwoorden. 

Door: ANP en Nationale Zorggids