Normal_pillen_medicijnen

Huisartsen gaan patiënten met ‘simpele’ kwaaltjes sneller doorverwijzen naar de drogisterij. Wie last heeft van buikpijn, schaafwonden, een verkoudheid of een griepje kan zelf medicijnen halen bij de drogist en hoeft daarvoor niet naar een apotheek. Dit hebben huisartsen en drogisterijen onderling afgesproken, zo melden de Telegraaf en Algemeen Dagblad op basis van berichtgeving in Trouw. 

Op advieskaarten waar huisartsen en drogisterijen toegang tot hebben, kunnen overeenkomende adviezen gegeven worden aan patiënten. “Daar staat ook in wanneer je als drogist moet verwijzen naar de huisarts”, zegt Marten Hummel, directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

Vooralsnog vindt deze samenwerking alleen in Brummen en Tiel plaats waar drogisterijen en huisartsen testen wat werkt en wat niet werkt. Een betrokken huisarts laat weten niet geheel zonder vooroordelen te zitten. Drogisterijen werken vanuit een commercieel oogpunt en personeel is niet medisch opgeleid. Maar, zo zegt Hummel, hierover hoeft men zich geen zorgen te maken. Een drogist moet net als een apotheek verantwoorde zorg leveren. Een medewerker mag ook nooit zomaar medicijnen verkopen als hij of zij twijfelt over de ernst van de klacht.

Door: Nationale Zorggids