Normal_parkeren

Seniorenorganisatie KBO-PCO is maandag met een petitie gestart om een einde te maken aan de torenhoge parkeerkosten bij ziekenhuizen. Omdat RTL Z benieuwd was naar deze kosten, ging het op onderzoek uit. Hieruit blijkt dat ziekenhuizen niet alleen hoge parkeerkosten rekenen, maar dat deze tarieven ook nog eens flink van elkaar verschillen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Bij 131 van de 135 Nederlandse ziekenhuizen moeten patiënten en bezoekers betalen voor parkeren. Uit het onderzoek van RTL blijkt dat het Amsterdamse academisch ziekenhuis VUmc, onderdeel van Amsterdam UMC, de duurste parkeergelegenheid heeft met 4 euro per uur. Het OLVG rekent ook parkeerkosten van 4 euro per uur, of een dagkaart van 36 euro. De dagkaart bij het VUmc kost 30 euro.

Catharina Ziekenhuis goedkoopst

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven rekent slechts 1 euro per uur voor parkeren en een dagkaart kost 3,50 euro. Een flink verschil met de Amsterdamse ziekenhuizen, die overigens laten weten dat de inkomsten uit het parkeren worden gebruikt voor de zorg aan patiënten.

Week-, maand-, en jaarabonnementen

En dan zijn er nog de weektarieven. Het Isala in Zwolle vraagt voor 7 dagen parkeren een bedrag van 12,50 euro. Het Radboudumc rekent echter meer dan het dubbele. Wie daar een week lang parkeert, betaalt 31 euro. Een maand lang parkeren bij het ziekenhuis kan voor 90 euro. Andere ziekenhuizen rekenen daar twee tot drie keer minder voor. Zo kunnen bezoekers of patiënten van het Catharina Ziekenhuis een heel jaar parkeren voor 60 euro.

De kosten van een ziekenbezoek zijn onder voorwaarden te declareren bij de zorgverzekeraar, indien een aanvullende zorgverzekering is afgesloten. Met een aanvullende verzekering kan reiskostenvergoeding per kilometer worden teruggevraagd. 

Door: Nationale Zorggids