Normal_tanden__tand__gebit__tandarts__lach__mond

Wie tandenknarst, kan soms beter behandeld worden door een kaakfysiotherapeut dan alleen een tandarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc naar tandenknarsen. Een tandarts schrijft vaak een speciaal bitje voor waardoor de tanden niet slijten. Een fysiotherapeut zou volgens Radboudumc meer kijken naar onderliggende problemen zoals ontspanning van de kaakspieren. Dit meldt RTL Nieuws.

Van de Nederlandse volwassenen knarst ongeveer 8 tot 10 procent met de tanden tijdens de nacht. Overdag loopt dit aantal zelfs op naar 20 tot 30 procent. Tandenknarsen kenmerkt zich in het op elkaar klemmen van de kaken, soms met kleine wrijvende bewegingen. Het bitje dat een tandarts voorschrijft is zeer effectief in het beperken van schade aan de tanden. Deze kunnen door het knarsen slijten.

Niet bewust van tandenknarsen

Maar volgens het onderzoek van het Radboudumc is het slijten van de tanden een mogelijk gevolg van tandenknarsen, maar wordt de oorzaak niet aangepakt. Mensen zijn zich lang niet altijd bewust van tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. “Sommige mensen hebben hele afdrukken op hun tong”, zegt onderzoeker Simone Gouw. Ook dan weten de patiënten niet altijd goed wat er speelt. Mensen komen bijvoorbeeld langs voor hoofd- of nekpijn, wat gerelateerd kan zijn aan tandenknarsen.

Stress als oorzaak

Daar komt de fysiotherapie ook om de hoek kijken. De spieren staan in verband met elkaar, wat kan leiden tot hoofdpijn. Tijdens kaakfysiotherapie wordt gekeken naar spanning in de kaak en hoe deze verlicht kan worden. Ook wordt gesproken over het gebruik van alcohol en medicijnen, wat kan bijdragen aan spanning op de kaak. Stress is ook een grote boosdoener als het gaat om kaken klemmen en tandenknarsen.

Tandarts kijkt ook naar onderliggende problemen

Echter zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT) dat het niet zo is dat tandartsen niet meer doen dan alleen een beschermend bitje aanmeten. “Door uitgebreid onderzoek van gebit, kaakgewricht en kauwspieren probeert de tandarts te achterhalen waar de klachten vandaan komen”, zo laat de woordvoerder weten. Als het nodig is, wordt de persoon doorverwezen naar een kaakfysiotherapeut, psycholoog of gnathologie, een specialisme in kaakgewrichten.

Door: Nationale Zorggids