Normal_normal_justitie__rechtbank

Vandaag stond een zelfstandig plastisch chirurg in de rechtbank om de medische dossiers van zijn patiënten op te eisen bij het St Jansdal dat het failliete MC Zuiderzee heeft overgenomen. De chirurg werkte voor het faillissement bij MC Zuiderzee in Lelystad, maar maakte bij de overname de door het St Jansdal de stap naar een eigen praktijk. Het ziekenhuis weigerde hem zijn dossiers, maar bood voorafgaand aan de zitting excuses aan en liet weten de documenten te overhandigen. Dit melden de Volkskrant en Omroep Gelderland.

Waar het St Jansdal zei het patiëntenbestand te hebben overgenomen, vinden specialisten dat zij een behandelrelatie hadden met de patiënt en dus recht hebben op dat bestand. Of zoals de advocaat van de chirurg zegt: “De patiënt is van niemand, de patiënt heeft een eigen vrije artsenkeuze.” Artsen die een patiënt behandelen, hebben een bewaarplicht. Niet het ziekenhuis.

St Jansdal zei vier dossiers per uur te kunnen verwerken voor 100 euro per keer. Dit had de medisch specialist uiteindelijk zo'n 100.000 euro gekost. Het ziekenhuis zal nu de dossiers zonder voorwaarden doorsturen, maar het kort geding ging vandaag alsnog door. Plastisch chirurg Beekman wilde het ziekenhuis ook duidelijk maken dat hij niet gediend is van de bejegening richting zijn patiënten. Hierover en over de ruimte die Beekman in het voormalig MC Zuiderzee huurt, zal over drie weken een uitspraak volgen. 

Door: Nationale Zorggids