Normal_mug_muggensteek

Inwoners van Huissen in Gelderland zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gewaarschuwd over de aanwezigheid van een gelekoortsmug in de omgeving. De tropische mug kan ziekten zoals gele koorts overbrengen van mens op mens. Soms leidt gele koorts alleen tot griep, maar het kan ook dodelijk zijn. Tropische muggen zoals de gelekoortsmug komen steeds vaker in Nederland voor. Dit meldt RTL Nieuws.

Tropische muggen komen van nature niet voor in Nederland en de meeste andere landen in Europa. Echter worden ze steeds vaker gesignaleerd en dat leidt tot zorgen bij muggenexpert Bart Knols. “Dit is een beest dat je niet in huis wilt hebben”, aldus Knols. Hij waarschuwt voor mogelijke ziekten die de mug kan overdragen en pleit voor een hardere aanpak.

Via vliegtuig en autobanden

De aanpak van de mug is echter lastig, omdat het zich snel verplaatst en eitjes legt. Het is moeilijk om het dier te traceren. Tropische muggen komen vermoedelijk naar Nederland via autobanden uit tropische landen, waar eitjes in zijn gelegd. Die eitjes komen vervolgens uit in Nederland. Ook kunnen ze meekomen in het vliegtuig of in de bagage van reizigers. Het is daarom flink lastig om tot een harde aanpak te komen.

Bloedingen en overlijden

Knol waarschuwde jaren geleden al voor het toenemende aantal tropische muggen in Nederland. “Het beleid mag van mij veel agressiever. Ze moeten direct uitgeroeid worden.” Alleen zo kan voorkomen worden dat de dieren zich voorplanten en daardoor meer mensen risico lopen om door een tropische mug geprikt te worden. Gele koorts kan leiden tot griep en bloedingen, maar kan ook erg gevaarlijk zijn. Één op de tien mensen met gele koorts overlijdt hieraan.

Door: Nationale Zorggids