Logo_logo_umcu_umc_utrecht_logo

Het beter bijhouden van dossiers en controle hierop moet het risico op medische missers bij het UMC Utrecht tegengaan. Dinsdag bracht een team van onderzoekers een vernietigend onderzoeksrapport uit over een tal van fouten die zijn begaan tijdens de behandeling van de inmiddels overleden Iers-Nederlandse Adrienne Cullen. Dit melden de Telegraaf en het Algemeen Dagblad. 

Cullen overleed eind 2018 aan uitgezaaide baarmoederhalskanker. En juist die ziekte werd in 2011 over het hoofd gezien, toen de resultaten van het weefselonderzoek niet bij haar arts in het UMC Utrecht terechtkwamen. Pas twee jaar later, in 2013, kwam het ziekenhuis achter de fout, maar toen had de kanker zich al fataal uitgezaaid.

Lezing in UMCU

Vervolgens stapelde het ziekenhuis fout op fout. Excuses bleven uit, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd. In april 2018 gaf Cullen hierover een lezing in het UMC Utrecht, samen met de medici die haar in de tijd van die misser behandelden.

Risico op medische missers verkleinen

Naast betere dossiervorming, gaat het ziekenhuis ook inzetten op het tegenaan van gemiste uitslagen. Het is de bedoeling dat er instructies op papier komen te staan die het risico op medische missers moet verkleinen. Veranderingen in werken en cultuur zijn uitgangspunten waar de komende tijd hard aan wordt gewerkt.

Onvoldoende gehoor

“De aanvullende kennis die het onderzoek heeft opgeleverd, toont aan dat mevrouw Cullen gelijk had met haar aanhoudende vraag om dit onderzoek, een vraag waar wij eerder onvoldoende gehoor aan hebben gegeven. Wij willen hiervoor, hoewel te laat en helaas postuum, onze welgemeende excuses aanbieden”, zegt bestuursvoorzitter Margriet Schneider van het Utrechtse ziekenhuis.

Het interne rapport wordt nu opgestuurd naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) die daarmee kan beslissen of het een extern, onafhankelijk onderzoek wil uitvoeren. 

Door: Nationale Zorggids