Normal_diabetes__suikerziekte_bloedprikken

Het gebruik van een huidsensor die diabetespatiënten de bloedsuikerwaarde kan vertellen, is in onderzoek van het Isala Diabetescentrum in Zwolle als effectief en prettig is gebruik omschreven. Slechts een paar duizend patiënten mogen de sensor op dit moment gebruiken, omdat de betaalbaarheid en betrouwbaarheid van de huidsensor niet door iedereen wordt onderstreepten de kosten van de sensor hoog zijn. Het nieuwe onderzoek stelt dat veel meer patiënten baat hebben bij gebruik van de sensor. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Henk Bilo, diabetes-expert in het Diabetescentrum van het Isala ziekenhuis in Zwolle, deed onderzoek onder 700 patiënten die de glucosemeter een jaar lang hebben gebruikt. Uniek aan de huidsensor is dat patiënten zich niet langer in hun vinger hoeven te prikken om hun bloedwaarden te meten. De sensor meet de waarden gedurende de dag en stuurt de gegevens naar de smartphone van de gebruiker. Uit het onderzoek blijkt dat de sensor veel breder ingezet kan worden omdat meer mensen dan verwacht baat hebben bij het product.

Minder hypo’s en kans op overlijden

Hoewel de expert zegt dat bloed prikken nog altijd de meest effectieve manier is om het bloed te controleren, kan de huidsensor gedurende de dag trends in de bloedsuikerwaarde laten zien. Zo weet de patiënt beter wanneer er extra insuline ingespoten moet worden. Daarnaast geeft het de patiënten veel meer vrijheid en een betere kwaliteit van leven. Ze krijgen minder hypo’s, wat de kans op overlijden vermindert. Ook is er minder arbeidsverzuim onder gebruikers van de huidsensor.

Hogere kosten

Het aantal ziekenhuisopnames daalde van 13,8 procent naar 4,7 procent onder de deelnemers van het onderzoek. Henk Bilo stelt dat de huidsensor bij wel 40.000 patiënten wenselijk is. Het gaat met name om patiënten met diabetes type I, die werken en een heel intensief insulineschema moeten volgen. Zij kunnen hun onstabiele suikerwaarde zo beter controleren en in bedwang houden. Tot op heden kan slechts een kleine groep patiënten gebruik maken van de sensor. Dit heeft ook met de kosten te maken. Vinger prikken is drie keer zo goedkoop als het gebruik van de huidsensor. Daarvan liggen de kosten per jaar op 1.600 euro per patiënt.

Door: Nationale Zorggids