Logo_rode_kruis

Al ruim 70 jaar viert de organisatie van het Rode Kruis op 8 mei De Internationale Dag van het Rode Kruis. De organisatie biedt hulp aan mensen in nood. Overal ter wereld, maar ook in Nederland. Het Rode Kruis staat ieder jaar op de Nijmeegse Vierdaagse om wandelaars te ondersteunen, waarschuwt voor onderkoeling op een koude Koningsdag en waarschuwt voor teken als het mooie weer eraan komt. 

Een belangrijke activiteit van de organisatie is het breder bekend maken van EHBO. En dat betekent dat het ieder jaar vrijwillige hulpverleners zoekt die eerste hulp kunnen verlenen en kunnen reanimeren. Is er in Nederland een aanslag, ongeluk of ramp, dan komen vrijwilligers van het noodhulpteam van het Rode Kruis meteen in actie. Deze vrijwilligers krijgen training en jaarlijks moeten ze een nascholingstraject volgen. Ook worden zij minstens vier keer per jaar bij een groot evenement gezet om, waar nodig, EHBO te verlenen.

Evenementen en vakanties

Het Rode Kruis geeft ieder jaar tips voor lopers van de Vierdaagse in Nijmegen. Als het warm en droog is, maar ook als het regent. Komt de zomervakantie eraan, dan waarschuwt de organisatie voor een eventuele uitbraak van een ziekte elders op de wereld.

Eerbetoon aan Tijn Kolsteren

Ieder jaar werkt 3FM met de organisatie om geld in te zamelen voor projecten van Het Rode Kruis. Hetzij in Nederland, hetzij ergens anders op de wereld. Een paar jaar geleden kwam de jonge Tijn Kolsteren in beeld. Een jongen die uiteindelijk op zesjarige leeftijd overleed aan hersenstamkanker, maar voor die tijd nog een grote indruk achterliet op alle Nederlanders. Ter ere van deze overleden jongen, heeft het Rode Kruis in haar pand een monument opgehangen: vier plakjes met nagellakjes. Een mooi voorbeeld van betrokkenheid van deze organisatie.

Door: Nationale Zorggids