Normal_shutterstock_1053395321

Ben je nieuwsgierig naar nieuwe manieren van eten? Dan is intermittent fasting iets dat jou zeker aanspreekt. Intermittent fasting maakt het mogelijk om door minder eetmomenten, een gezond gewicht te bereiken en behouden. Daarnaast brengt intermittent fasting nog veel meer gezondheidsvoordelen met zich mee. Dit heeft met name te maken met lagere insuline niveaus door deze manier van eten.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting schrijft niet voor wat je eet, bij intermittent fasting draait het erom op welke momenten je eet. Het principe van intermittent fasting schrijft voor om op bepaalde momenten niet te eten en op bepaalde momenten wel. Op deze manier ontstaat een vorm van vasten. Zo kan het zo zijn dat je na 18:00 niets meer eet en pas weer om 13:00 aan de volgende maaltijd begint. Op dit moment is er een periode van 19 uur waarin je niet eet. Op dit moment zal het insuline niveau flink omlaag gaan en kun je van de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting tegemoet komen.

Op welke manier pas je intermittent fasting toe?

Je kunt intermittent fasting het gemakkelijkst volhouden door een bepaald schema aan te houden. Zo weet je precies op welke momenten er wel en niet gegeten wordt. Dit kan gedurende een week veranderen, ook kan het zo zijn dat dit iedere dag hetzelfde schema is.

Welke gezondheidsvoordelen kleven er aan intermittent fasting?

Beweerd wordt dat intermittent fasting de volgende gezondheidsvoordelen oplevert:

  • Er wordt meer groeihormoon aangemaakt

Door bezig te zijn met intermittent fasting, wordt er meer groeihormoon aangemaakt. Het lichaam zal hierdoor gemakkelijker vet verbranden. Hierdoor zit je strakker in jouw vel en kan overgewicht verminderen.

  • Betere verhouding qua cholesterol

Wat betreft cholesterol ontstaat er een gezonde balans, dit heeft te maken met een afname van het aantal eetmomenten. Met name het LDL-cholesterol zal afnemen, het gevolg daarvan is dat de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

  • Insulinegevoeligheid wordt verbeterd

Door minder koolhydraten te eten, wordt de insulinegevoeligheid beter. Als je opnieuw koolhydraten eet, kan het lichaam deze gemakkelijker verwerken. Als je door blijft eten, wordt het lichaam resistenter voor insuline en kan het lichaam minder gemakkelijk glucose uit het bloed halen. Uiteindelijk kan dit zelfs voor diabetes zorgen.

Gewicht verliezen met behulp van intermittent fasting

Intermittent fasting kan enorm helpen wanneer je gewicht wilt verliezen. Toch kun je intermittent fasting niet zien als een dieet, aangezien het niet voorschrijft wat je tijdens het vasten eet. Indien je een gezondere levensstijl wilt of als je voor gewichtsverlies gaat, kan het verstandig zijn om intermittent fasting te combineren met een koolhydraatarm of ketogeen dieet. Dit vermindert de inname van koolhydraten en maakt het mogelijk om lichaamsgewicht te verliezen.

(Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door HappyHealthy)