Normal_paul_blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid brengt van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei een bezoek aan Caribisch Nederland. Blokhuis gaat het Caribisch Sport- en Preventieakkoord voor Sint Eustatius en Bonaire ondertekenen. Ook bezoekt hij verschillende organisaties die werken aan preventie en sport. Hij sluit zijn bezoek af met het bestuurlijk overleg Volksgezondheid waaraan de ministers van Volksgezondheid van Aruba, Curaçao en Sint Maarten deelnemen. De staatssecretaris zit het overleg voor. Dit meldt Rijksoverheid. 

De ambitie van het akkoord is een gezonder Caribisch Nederland met kinderen die een goede start maken in het leven, actieve volwassen en ouderen met meer gezonde levensjaren. Daarin staat een gezonde leefstijl voorop, onder het motto: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Daarom bevat het akkoord concrete doelen en acties om inwoners te helpen bij het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon, het stimuleren tot voldoende sporten en bewegen en te stoppen met roken. 

Aanpak overgewicht

Met het akkoord wordt de inzet van de stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) op Caribisch Nederland flink uitgebreid om het aantal kinderen met overgewicht te laten dalen. Onder meer door het aanbieden van gezonde maaltijden en fruit op scholen en de kinderopvang. Ook is er aandacht voor het verbeteren van de seksuele gezondheid door het gebruik van anticonceptie te stimuleren en door laagdrempelige testen op soa’s mogelijk te maken.

Meer bewegen

Blokhuis opent samen met de regeringscommissaris Franco en de directeur van de Cruyff Foundation het vernieuwde Cruyff Court op Sint Eustatius. Speciaal voor de opening is ook oud-voetbalinternational Anouk Hoogendijk als ambassadeur aanwezig. Het Cruyff Court vormt het letterlijke hart van het sporten en bewegen op het bovenwindse eiland. Op deze plek wordt het Caribisch Sport- en Preventieakkoord ondertekend. 

Door: Nationale Zorggids