Normal_ehbo__eerste_hulp__reanimeren

EHBO-onderwijs moet een vast onderdeel worden in het lesaanbod op middelbare scholen. Het Rode Kruis en een groep artsen, verenigd in Schok & Pomp, starten een petitie om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Na een ongeval telt iedere minuut. Als meer mensen weten hoe zij op de juiste manier kunnen helpen, kunnen levens worden gered. Door het volgen van EHBO-onderwijs doen jongeren niet alleen nuttige kennis op voor de rest van hun leven, maar kunnen zij ook anderen beter helpen. De petitie is te tekenen via www.rodekruis.nl/EHBOpetitie. Dit meldt het Rode Kruis. 

In Nederland heeft maar zeventien procent van de bevolking een geldig EHBO-certificaat, terwijl iedereen in een situatie terecht kan komen waarbij EHBO kennis nodig is. Vooral bij levensbedreigende situaties als een hartstilstand, herseninfarct of ernstige bloeding.

Voorbereiden op noodsituaties

“Op dat soort momenten telt iedere minuut en is directe actie nodig. Helaas horen we regelmatig verhalen van kinderen die vertellen dat hun ouders onwel werden. Zij wisten niet wat zij moesten doen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. "Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan. Door dit soort lessen op school te organiseren zorg je ervoor dat uiteindelijk de hele Nederlandse samenleving beter voorbereid is op noodsituaties.”

EHBO-onderwijs nuttig

Jongeren geven aan dat zij het zelf ook nuttig vinden om EHBO-onderwijs te krijgen op de middelbare school. 91 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud vindt dat alle leerlingen op de middelbare school les moeten krijgen over EHBO. Van ouders van jongeren tot 18 jaar, geeft 93 procent aan dat zij dat belangrijk vinden. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat bijna de helft van de jongeren op school nog nooit EHBO-onderwijs heeft gehad. 

40.000 handtekeningen nodig

De petitie is een burgerinitiatief. Dat betekent dat er minstens 40.000 handtekeningen nodig zijn om te zorgen dat het onderwerp op de politieke agenda komt. We roepen iedereen boven de 18 jaar op om de petitie te tekenen. Kinderen die nog geen 18 zijn, kunnen hun ouders vragen om de petitie te steunen. 

Door: Nationale Zorggids