Normal_rookverbod__roken

Driekwart van de Nederlanders wil dat Nederland een actief rookvrij beleid voert. De steun hiervoor is toegenomen van 65 procent in 2014 nar 76 procent nu. Van de ondervraagden vindt 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en bijna driekwart wil dat de samenleving zich inzet voor een Rookvrije Generatie. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen, uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Dit meldt KWF. 

Naast een actief rookvrij beleid vanuit de overheid, vindt een ruime meerderheid dat ook bedrijven zich moeten inzetten voor de Rookvrije Generatie. Bovendien wil de helft van de ondervraagden zelf een bijdrage leveren, onder andere door het gesprek met kinderen aan te gaan over de schadelijkheid van roken, een online petitie tekenen waarin de overheid wordt opgeroepen maatregelen te nemen of mensen aan te spreken die roken in het bijzijn van kinderen.

Wettelijk rookverbod 

Zeven op de tien Nederlanders vindt dat het aantal plaatsen waar veel kinderen komen en waar niet gerookt mag worden, moet worden uitgebreid. Zo is 89 procent het eens met een wettelijk rookverbod voor kinderboerderijen, nog eens 89 procent is voor een rookverbod op schoolterreinen van middelbare scholen en 87 procent ziet dat ook gebeuren bij speeltuinen. Ook zijn Nederlanders het eens met een wettelijk rookverbod voor: de omgeving van een kinderdagverblijf, buitensportterrein waar kinderen sporten, terrein van buitenzwembaden, voetbalstadions, attractieparken en perrons.

Sigaretten verbergen 

Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken vindt 71 procent ook dat sigaretten niet meer zichtbaar mogen worden uitgestald. In 2015 was dat nog 57 procent. Daarnaast vindt 85 procent dat het Nederlands publiek geïnformeerd moet worden over de schadelijke gevolgen van roken. 

Door: Nationale Zorggids