Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Een urineweginfectie met de multiresistente NDM-bacterie is waarschijnlijk de oorzaak van het overlijden van een patiënt in het Zaans Medisch Centrum. Het ziekenhuis heeft de nabestaanden over het overlijden en de oorzaak ingelicht. Dit melden NU.nl en RIVM.

Besmetting met de NDM-bacterie gaat via handcontact en kan aanwezig zijn in de darmen van mensen, zonder dat zij dit merken of weten. Door onvoldoende hygiëne, zoals handen wassen, toilethygiëne, keuken schoonhouden en zorgvuldige bereiding van voedsel, kan de bacterie zich verspreiden.

In principe kan iedereen de bacterie oplopen en in de darmen hebben, zonder daarvan ziek te zijn. Omdat de bacterie via de bijvoorbeeld de handen en de besmette omgeving wordt overgedragen, bestaat vooral in de gezondheidszorg een risico, omdat daar veel zorgcontacten zijn zoals een patiënt helpen met toiletgang, aan- en uitkleden, douchen, aantrekken van steunkousen en wondverzorging. De bacterie kunnen zich niet door de lucht verspreiden.

Voor gezonde mensen is een NDM-bacterie niet gevaarlijk. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie een infectie veroorzaken, zoals een urineweginfectie. Vaak kunnen deze patiënten nog wel behandeld worden met een paar soorten antibiotica, maar deze behandeling is complex en kan ernstige bijwerkingen veroorzaken. Een kwetsbare groep patiënten kan de bacterie tot wel twee jaar bij zich dragen.

Het ZMC heeft sinds 2018 al met verschillende besmettingen met de darmbacterie te maken gehad. In totaal zijn 38 mensen erdoor getroffen, maar tot nu toe overleed niemand eraan.

Door: Nationale Zorggids