Normal_roken_sigaret

Het is niet zonder reden dat de overheid zich actief inzet tegen roken en aast op rookverboden. Roken kan flinke gezondheidsschade opleveren en om aandacht te vragen voor die gevaren heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1987 de Wereld Niet Roken Dag in het leven geroepen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Maar wat haalt één dag niet roken eigenlijk uit? RTL Nieuws vroeg dit aan longarts Joris van Enschot. Hoewel één dag niet roken weinig nut heeft, zijn er volgens Van Enschot wel veranderingen merkbaar in het lichaam. Zo is er minder koolmonoxide te vinden en gaan de hartslag en bloeddruk omlaag. Iemand met een rookverslaving die een dag niet rookt, kan ervan gaan zweten en trillerig worden. Dit zijn ontwenningsverschijnselen.

De eerste drie dagen

Eén dag niet roken maakt de behoefte aan een sigaret niet minder. De eerste drie dagen zullen voor iedere roker moeilijk zijn, pas daarna neemt de behoefte stukje bij beetje af. “De echte positieve effecten merk je eigenlijk pas na een week.” Na een week wordt ook het ‘rokershoestje’ minder en kan zelfs na een tijdje verdwijnen. Ook de reuk en smaak komt na een paar dagen weer terug en de longen voelen langzaamaan gezonder aan.

Door: Nationale Zorggids