Normal_koken__avondeten__gezond__groente

Een aanpassing van leefstijl kan de kwaliteit van leven bij mensen met IBD, ofwel chronische darmontstekingsziekten, verbeteren. Zo blijkt uit het onderzoek ‘IBD, eet je mee?’, een zes maanden durend onderzoek naar de invloed van leefstijl op mensen met IBD. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met Stichting Voeding Leeft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN). Dit melden de organisaties. 

Leefstijlaanpassing

De resultaten van het onderzoek ‘IBD, eet je mee?’ zijn hoopgevend. Zo rapporteerden de deelnemers een hogere kwaliteit van leven na de leefstijlaanpassing. ‘IBD, eet je mee?’ werd positief ontvangen door de patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa: bijna 80 procent van de deelnemers zou deze aanraden aan andere patiënten. De deelnemers uit het LUMC werden intensiever gevolgd en hierbij zag men een daling van de ontstekingswaarden in het bloed.

Betere kwaliteit van leven

“We denken dat we met aanpassingen in de leefstijl, waaronder voeding, de kwaliteit van leven van patiënten kunnen verbeteren. Het gaat hier om een pilotstudie, er is nog veel meer onderzoek nodig om specifiekere voedings- en leefstijladviezen voor IBD-patiënten samen te kunnen stellen. Tegelijkertijd zijn we trots dat bovengenoemde partijen de handen ineen geslagen hebben om dit onderzoek mogelijk te kunnen maken. Hoewel er nog veel onduidelijk is, blijkt uit deze pilot dat voeding zeker een rol speelt bij IBD”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting.

Wetenschappelijk onderbouwd leefstijlprogramma

Het onderzoek ‘IBD, eet je mee?’ heeft als doel te onderzoeken of een wetenschappelijk onderbouwd leefstijlprogramma verbetering in de kwaliteit van leven voor IBD-patiënten oplevert. Ruim 180 patiënten namen deel. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, met als belangrijkste uitgangspunt gevarieerde en onbewerkte voeding. 

Door: Nationale Zorggids