Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium
 
Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen. Deze mutaties verstoren de afweerreactie, schrijven de onderzoekers op 12 juni in Science Translational Medicine. Dit meldt Radboudumc.
Bijna alle vrouwen worden wel eens lastig gevallen door een vaginale schimmelinfectie. Bij drie tot acht procent van de vrouwen komen deze infecties regelmatig terug, gemiddeld drie keer per jaar. Waarom sommige vrouwen gevoelig zijn voor deze infecties, is nog onduidelijk. Diabetes kan hierbij een rol spelen, net als langdurig gebruik van antibiotica of anticonceptiepillen, maar geen van deze risicofactoren is van toepassing op de meerderheid van vrouwen met terugkerende infecties. Ook de eigenschappen van de schimmel zelf geven geen sluitende verklaring.
 
Het zou kunnen dat sommige vrouwen een genetische aanleg hebben voor het krijgen van schimmelinfecties. Martin Jaeger en zijn collega’s van het Radboudumc vergeleken het complete genetische profiel van 155 vrouwen met en 172 vrouwen zonder vatbaarheid voor Candida-infecties. Zij ontdekten dat het gen SIGLEC15 een belangrijke rol heeft. 
 
Het SIGLEC15-gen is actief in diverse afweercellen. Het zorgt voor de aanmaak van zogenaamde lectine-eiwitten die zich kunnen binden aan suikermoleculen, waaronder het suiker siaalzuur dat aan de buitenkant van schimmelcellen zit. Zodra het lectine aan de schimmel geplakt zit, kan het afweersysteem de schimmel herkennen en opruimen. Jaeger: "Door een defect in het SIGLEC15 gen, herkennen de afweercellen de schimmel niet en kan deze blijven groeien. Hierdoor komen er weer meer afweercellen, maar omdat deze de schimmel nog steeds niet herkennen, blijven er schimmels komen. En zo gaat het door. De klachten worden uiteindelijk niet veroorzaakt door een tekort aan afweerstoffen, maar juist door een overschot."
 
 De vondst van het SIGLEC15 gen geeft meer informatie over de oorzaak van schimmelinfecties, maar kan deze niet volledig verklaren, zegt Jaeger. Er zijn waarschijnlijk meerdere genen betrokken bij terugkerende vaginale schimmelinfecties. 
 
Voor de behandeling van vaginale schimmelinfecties blijft het belangrijk om de overreactie van het immuunsysteem te remmen, maar de kwaal definitief verhelpen, wordt lastig, denkt Jaeger: "Omdat het dus een genetische component heeft. Die is niet zo makkelijk weg te nemen helaas
 
Door: Nationale Zorggids