Normal_zomer__zon__warm__weer__blauwe_lucht

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: minister van Gehandicaptenzaken een feit, zomerdepressie ligt op de loer en ruggenprik ‘light’ steeds populairder.

Maandag: Slachtoffer van geweld in jeugdzorg klaagt staat aan

Een slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus werd als peuter uit huis geplaatst. Toen ze vier jaar oud was kwam ze terecht bij een pleeggezin, waar ze jarenlang werd mishandeld en seksueel misbruikt. Ze meldde dat als tiener aan haar voogdes, maar de jeugdzorginstantie deed niets met die melding. Pas nadat De Geus op 14-jarige leeftijd een zelfmoordpoging had gedaan, werd zij uit het pleeggezin weggehaald. 
 

Dinsdag: Rick Brink gekozen tot minister van Gehandicaptenzaken

Nederland heeft vanaf nu een officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Rick Brink werd maandagavond in het Scheveningse Kurhaus uit zes overgebleven kandidaten gekozen. De 33-jarige Brink, die zelf in een rolstoel zit, komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. Brink wil relevante onderwerpen op de politieke agenda zetten en onder de aandacht van de media brengen, waaronder meer maatwerk in de sociale werkvoorziening en meer inclusieve speeltuinen voor kinderen met en zonder een handicap. 
 

Woensdag: LUMC erkent capaciteitsproblemen op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) 

Artsen en verpleegkundigen spraken anoniem hun zorgen uit over de grote drukte op de afdeling die de patiëntenzorg volgens hen in gevaar brengt. De NOS meldde dat als gevolg van de problemen mogelijk een patiënt op de SEH is overleden. Het ziekenhuis heeft dat sterfgeval gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en zegt de capaciteitsproblemen in samenwerking met de medewerkers op te lossen.
 

Donderdag: met warm weer lijden zo’n 18.000 mensen aan een zomerdepressie

Een zomerdepressie kenmerkt zich door klachten die alleen opspelen tijdens de warmere zomermaanden. Er een aantal factoren die een rol spelen. Zo is het lang licht en slapen mensen slechter door de warmte. Ook kan de sociale druk een rol spelen. Men wordt geacht een leuke zomer te hebben, met vrienden af te spreken op het terras en om in een bikini op het strand te liggen. Mensen met een slecht zelfbeeld kunnen dat confronterend vinden, als zij anderen zien die er in hun ogen mooier uitzien.
 

Vrijdag: vrouwen kiezen steeds vaker voor een ruggenprik ‘light’ tijdens bevalling

Deze lichtere variant haalt de scherpe pijn weg, maar zorgt er voor dat de vrouw haar persweeën nog wel blijft voelen. Dat is praktisch tijdens de bevalling, zodat ze kan voelen wanneer ze moet persen. Ook kan de vrouw met deze versie van de ruggenprik lopen, om bijvoorbeeld zelf naar het toilet te gaan. De ruggenprik ‘light’ is momenteel alleen verkrijgbaar in het St. Jans Gasthuis in Weert, andere ziekenhuizen zijn nog terughoudend.
 
Door: Nationale Zorggids