Normal_spuit_medicijnen

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin ontdekt en heeft dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De geneesmiddelen zijn tijdig onderschept en zijn dus niet in de schappen van de apotheek terechtgekomen en ook niet toegediend aan patiënten. Bij andere groothandels zijn geen vervalste flacons aangetroffen. Dit meldt IGJ. 

Het is niet duidelijk of het alleen om een afwijkende verpakking ging of om daadwerkelijk vervalste geneesmiddelen. Dat onderzoek loopt nog. De inspectie merkt de betrokken geneesmiddelen sowieso aan als vervalst, omdat ze uit de legale keten zijn geweest en daardoor buiten het zicht de toezicht van IGJ. De inspectie weet niet onder welke condities de flacons zijn vervoerd, wat ermee is gebeurd toen ze in handen van de vervalsers waren en wat voor invloed dat gehad kan hebben op de werking van de geneesmiddelen.

Daardoor kan de IGJ niet meer instaan voor de veiligheid van de medicijnen en mogen ze niet meer gebruikt worden. In dit geval zijn de flacons niet bij de apotheken of patienten terechtgekomen.

Avastin is een geneesmiddel tegen darmkanker, borstkanker, nierkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker. 

Door: Nationale Zorggids