Normal_hiv_aids

Wetenschappers zijn er opnieuw in geslaagd om te bewijzen dat het hiv-virus genezen kan worden. Daarvoor hebben ze gebruik gemaakt van muizen met het virus, waarbij ze hiv in de cellen konden vernietigen. Dit werd gedaan door middel van Laser art en Crispr. Met deze laatste kunnen stukjes van het dna weggeknipt en vervangen worden met gezond dna. De grootschalige genezing van hiv komt zo een stap dichterbij. Dit meldt RTL Nieuws.

Aan het onderzoek hebben ook Nederlandse wetenschappers meegewerkt. Er wordt gesproken van een grote doorbraak voor de behandeling en genezing van hiv. “Het bewijst voor het eerst, veertig jaar na de aidsepidemie, dat hiv te genezen is”, aldus Kamel Khalili, voorzitter van de afdeling neurowetenschappen van Temple University. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, moet nog wel worden uitgezicht of het mechanisme ook bij mensen werkt.

Er wordt gebruik gemaakt van Laser art, wat een verbeterde versie is van de behandeling die patiënten nu krijgen. Daarbij wordt Crispr ingezet om de genen te kunnen bewerken. Momenteel zijn er twee mensen die al van het hiv-virus zijn genezen. Daarbij is gebruikt gemaakt van een stamceldonor die van zichzelf niet vatbaar was voor het hiv-virus. Door de verschillende onderzoeken en methodes komt grootschalige genezing van het virus steeds dichterbij.

Door: Nationale Zorggids