Normal_geld_medicijnen

Dat in Nederland soms tekorten op bepaalde medicatie ontstaat, ligt vooral aan de eigen instelling. Arts John van Meeteren stelt dat de politiek het klimaat voor een goede medicijnmarkt om zeep heeft geholpen door altijd maar de laagste prijs te willen betalen. Hierdoor slaan grote farmaceuten Nederland regelmatig over en is er voor hen minder motivatie om leveringsproblemen adequaat aan te pakken. Dit meldt Telegraaf.

Nederland heeft wat betreft Van Meeteren een veel te grote mond als het gaat om onderhandelingen met farmaceuten. Die moeten tegen enorme kosten een medicijn op de markt brengen, waar de minister van Volksgezondheid niet voor wil betalen. Hierdoor worden medicijnen niet in Nederland op de markt gebracht of ontstaan er tekorten. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld veel meer geneesmiddelen geregistreerd, omdat het proces daar voor farmaceuten eenvoudiger en financieel beter is.

Door de onderhandelingen denkt Van Meeteren dat we onszelf in de vingers snijden. De grondstoffen voor bepaalde medicatie zijn erg prijzig maar dat kan de farmaceut in Nederland niet aan de zorgverzekeraars doorberekenen. Zo kan de keuze gemaakt worden dat van een bepaald geneesmiddel maar een kleine voorraad wordt geleverd. Die voorraad raakt regelmatig op, waardoor tekorten op medicatie bestaat.

Over de datum

Apothekers en artsen komen hierdoor voor een moeilijke keuze te staan. Ze weten bijvoorbeeld dat er een middel op de markt is om een bepaalde aandoening te behandelen, maar deze is dan mogelijk niet in Nederland beschikbaar door de agressieve manier van onderhandelen vanuit de politiek. Of het middel is tijdelijk niet voorradig. Het gebeurt dat een apotheker medicijnen voorschrijft die al over de datum zijn, in een poging om de patiënt alsnog van medicatie te voorzien. Zij overtreden hierbij de wet- en regelgeving.

Wmo aanpakken

Volgens de arts is het belangrijk om hoge kosten in de zorg te verminderen. Niet door minder voor geneesmiddelen te betalen, maar door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) eens kritisch te bekijken. Deze Wmo kost in totaal meer dan alle ziekenhuizen met specialistensalarissen bij elkaar. Omdat de politiek zich daar niet over buigt, verwacht Van Meeteren dat medicijntekorten nog wel enige jaren zullen aanhouden.

Door: Nationale Zorggids