Normal_onderzoek_wetenschap_lab

KWF Kankerbestrijding kent 25,5 miljoen euro toe aan 50 nieuwe onderzoeksprojecten in zestien verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Van kunstmatige intelligentie tot immunotherapie en van oogmelanoom tot endeldarmkanker.  Dit meldt KWF Kankerbestrijding.

Zeldzame tumoren

In het Antoni van Leeuwenhoek gaat professor Daniël Peeper onderzoek doen naar wekedelensarcomen. Deze kwaadaardige tumoren ontstaan in zachte weefsels zoals vet- of bindweefsel en zijn helaas erg ongevoelig voor behandeling. Mede daardoor overleeft amper de helft van de patiënten de eerste 5 jaar. Bij sommige kankersoorten speelt het eiwit AXL een rol bij deze ongevoeligheid. In het Antoni van Leeuwenhoek gaat Peeper onderzoeken of dat bij wekedelensarcomen ook zo is en welke kansen dat biedt voor nieuwe behandelingen.

In het Erasmus MC doet onderzoeker Yann Seimbille onderzoek naar neuro-endocriene tumoren die ontstaan in met name de maag, darm, alvleesklier en long. Inwendige bestraling met radioactief gelabelde stoffen (radionuclidentherapie) is mogelijk, maar kan ook gezond weefsel beschadigen. Verlaging van de stralingsdosis vergroot echter de kans dat de tumor terugkeert of uitzaait. Seimbille werkt aan een effectievere vorm van radionuclidentherapie met minder bijwerkingen.

Erfelijkheid & ontstaan van kanker

Wetenschapper Richarda de Voer van het Radboudumc gaat in haar KWF-project dna analyseren van een grote groep patiënten die vaker dan één keer kanker kregen op jonge leeftijd. De onderzoeker speurt naar overeenkomstige patronen en nieuwe erfelijke factoren. Dit kan bijdragen aan eerdere opsporing van kanker, betere behandeling en het voorkomen van kanker bij familieleden.

In het UMC Utrecht richt Martijn Gloerich zich op een vorm van maagkanker die steeds vaker voorkomt: het ‘diffuus type’. Kenmerkend zijn losse tumorcellen die over de hele maagwand verspreid zijn. Bij het ontstaan van deze soms erfelijke vorm van kanker speelt (verlies van) het plak-eiwit E-cadherine een rol, maar hoe dat werkt is niet duidelijk. Dat hoopt Gloerich op te helderen in organoïden: gekweekte 3D-orgaantjes die bij uitstek geschikt zijn om dit soort processen na te bootsen en te leren begrijpen.

Alpe d’HuZes & Pink Ribbon

Van de 25,5 miljoen euro komt ruim 5 miljoen euro uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes, dat dertien projecten financiert. Uit de opbrengsten van Pink Ribbon financiert KWF twee onderzoeken naar borstkanker. 

Door: Nationale Zorggids