Normal_teek_tekenbeet

Het is zeer waarschijnlijk dat de reuzenteek hyalomma zich in Drenthe heeft gevestigd. Een inwoonster uit Borger zag een grote teek die zich snel kon voortbewegen. Bioloog Arnold van Vliet bestudeerde de parasiet en is er bijna zeker van dat het om de reuzenteek gaat. Dit meldt RTL Nieuws. 

Een reuzenteek is twee tot drie keer groter dan een normale teek, hij heeft gestreepte poten en kan snel bewegen. “Normaal sjokt een teek, maar deze loopt heel snel over tafel. Ook zat de teek op een paard, wat een bekende gastheer van deze soort teek is. De grote teken die vorige maand in Duitsland zijn aangetroffen, zaten ook op paarden”, legt Van Vliet uit.

Krim-Congo-Virus

Net als de normale teek, kan de hyalomma-teek gevaarlijke ziektes dragen, zoals het Krim-Congo-Virus. Wie dit virus draagt, kan hieraan overlijden. De teken die in Duitsland zijn gevonden, droegen dit virus niet. Het is nu aan het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om vast te stellen of het inderdaad om de reuzenteek gaat en of deze ziekten draagt. 

Door: Nationale Zorggids