Normal_rss_entry-189811

Het HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen. Aanleiding is een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die oordeelt dat op twee van in totaal zes onderzochte onderdelen de interne beveiliging niet deugt. Als er niet snel verbetering komt, legt de toezichthouder het ziekenhuis 460.000 euro boete op met een dwangsom.

Vorig jaar meldde televisieprogramma EenVandaag dat tientallen ziekenhuismedewerkers hadden rondgesnuffeld in de medische gegevens van Samantha de Jong, beter bekend als soapster Barbie. Het ziekenhuis liet weten maatregelen te zullen nemen om patiëntgegevens beter te beschermen, maar dat is volgens de autoriteit dus onvoldoende gebeurd.

Kwalijke zaak

"De AP vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daarbij past een ferme boete. De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent", aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.

Door: ANP