Normal_ziekenhuis__wachtruimte

69 procent van de zorgprofessionals denkt dat er in de komende jaren nog meer Nederlandse ziekenhuizen failliet zullen gaan. Dat blijkt uit onderzoek dat financieel detacheerder FBD liet uitvoeren door Panelwizard onder 1.118 zorgmedewerkers. Ook geeft 67 procent aan dat het in de zorg (vaak) ontbreekt aan goede bestuurders en managers. Dit meldt Mediatic. 

“Financiële en bestuurlijke problemen lagen ten grondslag aan de faillissementen van het MC Slotervaart en het MC IJsselmeerziekenhuizen. Hierdoor heeft het imago van de sector begrijpelijkerwijs een behoorlijke deuk opgelopen en dat zien we terug in de stemming onder zorgprofessionals”, zegt Michel Strikker van FBD.

“De Nederlandse Zorgautoriteit heeft weliswaar gezegd niet te verwachten dat er op korte termijn nog meer ziekenhuizen failliet gaan, maar de schrik zit er desondanks nog goed in. Veel zorgprofessionals hebben bij collega’s namelijk gezien welke impact het heeft om noodgedwongen te moeten stoppen met werken en abrupt gescheiden te worden van patiënten die van hen afhankelijk zijn.”

Te veel geld naar digitale innovaties

Er heerst niet alleen onvrede over de bestuurders, maar ook omtrent de keuzes voor investeringen. Zo geeft 36 procent van de zorgprofessionals aan dat er te veel geld gaat naar digitale innovaties. Geld dat daardoor bijvoorbeeld niet besteed kan worden aan de hoognodige extra handen aan het bed. Maar liefst 87 procent vindt dat er in de zorg te weinig geld geïnvesteerd wordt in mensen.

Zorgverzekeraars nog meer macht

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 89 procent van de zorgprofessionals denkt dat de zorgverzekeraars (nog) meer macht zullen krijgen. Dit kan impliceren dat er druk komt te staan op de correcte naleving van vooraf afgesproken regels. Een manier voor zorgorganisaties om te voldoen aan de wet- en regelgeving is het aanstellen van een compliance-professional. Strikker:” Een goede compliance officer is goud waard en kan zorginstellingen een hoop geld besparen, doordat het zelfsignalerende vermogen van de zorginstelling omhoog gaat. Dit voorkomt forse boetes." 36 procent van de zorgprofessionals geeft aan dat het (vaak) ontbreekt aan goede compliance officers in de zorg.

Door: Nationale Zorggids