Normal_peuter_water_drinken

Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Dit meldt het RIVM.

Volgens het KNMI is het op dinsdag op veel plaatsen in Nederland al tropisch warm. Voor woensdag en donderdag verwacht het KNMI uitzonderlijk hoge temperaturen. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. De luchtvochtigheid neemt toe, waardoor het benauwd aan kan voelen. In het weekend lijkt het wat af te koelen, maar in het zuiden en oosten kan het nog zomers warm zijn.

Extra aandacht en klachten

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Het RIVM stelt een aantal maatregelen voor: Zo moet men voldoende drinken, dunne kleding dragen die beschermt tegen de zon, schaduw opzoeken, zonnebrandcrème smeren, beperking van lichamelijk inspanning en de woning koel houden met zonwering, ventilator of airco. Ook moeten mensen goed letten op anderen in hun omgeving, om te zorgen dat zij zich goed tegen de hitte en uitdroging beschermen.

Tips, advies of vragen

Voor tips en advies kunt u terecht bij uw regionale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst , voor vragen over uw gezondheid kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

Door: Nationale Zorggids