Normal_zon

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: misbruik en mishandeling in de zorg, hitteplan blijkt effectief en oppassen geblazen in recreatiewateren.

Maandag: onderzoek naar misbruik zorgstichting Gennep

De politie is een onderzoek gestart naar mishandeling en misbruik bij zorgstichting Dichterbij in het Limburgse Gennep. Volgens De Telegraaf heeft het misbruik van kinderen en jongvolwassenen mogelijk maandenlang geduurd. De mensen die naar de bewuste locatie gingen, konden vaak niet praten. Ze zouden zijn mishandeld door tijdelijk personeel, aldus De Telegraaf.

Dinsdag: ‘Hitteplan redde al duizenden mensen het leven’

Invoering van een hitteplan bij tropische temperaturen blijkt goed te werken. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden "honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen".

Woensdag: Drentse teek blijkt tropische hyalommateek

Het RIVM heeft de ‘reuzenteek’ onderzocht die op 13 juli in het Drentse Odoorn is gevonden. Het is een Hyalomma marginatum vrouwtje. De teek uit Drenthe is de tweede vondst van een volwassen Hyalomma marginatum in Nederland dit jaar.  Het RIVM onderzocht de Hyalomma-teek uit Drenthe en trof er géén Krim-congovirus in aan. Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig Hyalomma-teken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest voor het Krim-congovirus. Alle testen waren negatief, geen van deze teken had het virus bij zich.

In de Hyalomma-teek uit Drenthe werd wel de Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken.

Donderdag: blauwalg en botulisme in recreatiewateren door droogte

Ons land kampt al een paar dagen met flinke droogte, waardoor het waterpeil in meren en plassen omlaag is gegaan. Het water dat er wel is, wordt snel warm en kan te maken krijgen met blauwalg. Iedereen die op warme dagen verkoeling zoekt aan het water, doet er daarom goed aan om op zwemwater.nl te controleren of zwemmen in de gewenste plas veilig is

Sommige blauwalgen zijn giftig. Wie in besmet water zwemt, kan giftige stoffen via de mond binnenkrijgen en daar ziek van worden. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen.

Vrijdag: Cordaan liet verstandelijk beperkte clienten ‘zwijgcontract’ tekenen

Zorginstelling Cordaan heeft in 2014 met cliënten een overeenkomst getekend waarin stond dat ze zich niet negatief mochten uitlaten over haar organisatie. Er stond ook in dat zij een bedrag van Cordaan zouden ontvangen waarover zij evenmin mochten reppen.  Volgens de Volkskrant is sprake van een zwijgcontract dat Cordaan een groep verstandelijk beperkte cliënten liet tekenen over de financiële, geestelijke en fysieke mishandeling die zij jarenlang ondergingen. 

Door: Nationale Zorggids