Normal_tijgermug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet van de Raad van State haar documenten over de Aziatische tijgermug in Veenendaal met het publiek delen. Dit op verzoek van Stop Invasieve Exoten die wil weten waar de tijgermug, die knokkelkoorts of zikavirus kan dragen, vandaan komt. Dit meldt de Telegraaf. 

In 2016 werden in Veenendaal 56 tijgermuggen aangetroffen die mogelijk gevaarlijke ziektes voor Nederlanders droegen. Via de rechter wilde het Platform Stop Invasieve Exoten transparantie hierover afdwingen omdat het bang was dat Nederland steeds meer last gaat krijgen van exotische muggen. In de documenten van de NVWA was de bron van de besmetting onlesbaar gemaakt, waardoor het platform niet kon achterhalen of een bandenbedrijf in Veenendaal de bron was.

Met een onbekende bron is niet te traceren of het voorkomen van verspreiding toereikend is geweest. Eerder oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat de NVWA niet meer transparantie hoefde te verschaffen, maar daar is de Raad van State het niet mee eens. De NVWA laat weten het document in zijn volledigheid te publiceren. 

Door: Nationale Zorggids