Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

De krapte in de thuiszorg heeft ook zijn weerslag op ziekenhuizen verspreid door het land. Doordat thuiszorginstellingen kampen met personeelstekorten, kunnen ziekenhuispatiënten die eigenlijk naar huis of een verpleeghuis moeten nergens heen. Dit meldt NU.nl die contact zocht met verschillende ziekenhuizen. 

In Amsterdam heeft het OLVG hier last van, in Noord-Brabant kampt het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis hiermee en in het ZGT in Almelo speelt het ook. “Revalidatiecentra en thuiszorgorganisaties zetten een stop op het overnemen van de patiënt omdat ze zelf met een capaciteitsprobleem kampen. Dat heeft vooral te maken met de vakantieperiode: daardoor werkt minder personeel”, legt een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis uit.

Zo ligt in het Spaarne Gasthuis in Noord-Holland een oudere patiënt die enkel nog wondzorg nodig heeft. Dit zou een thuiszorgmedewerker kunnen doen, maar wegens de tekorten duurt het regelen van deze zorg langer en blijft de patiënt in het ziekenhuis.

Naar verwachting worden de personeelsproblemen in en buiten de vakanties om steeds groter, zegt branchevereniging ActiZ. Niet alleen omdat het aantal vacatures in de zorg niet daalt, maar ook omdat de samenleving vergrijst, ouderen steeds langer leven en langer thuis moeten blijven wonen. 

Door: Nationale Zorggids