Normal_vaccineren__spuit__injectie

Deense onderzoekers hebben mogelijk een succesvol vaccin tegen chlamydia ontwikkeld. Tijdens het onderzoek kregen testpersonen met de seksueel overdraagbare aandoening (soa) drie injecties en een neusspray die samen het vaccin vormden. Er zijn geen nare bijwerkingen opgemerkt en bij testpersonen die de middelen kregen trad een immuunrespons tegen de bacterie op. Dit meldt RTL Nieuws.

“Dit vaccin is in een zeer, zeer vroeg stadium en pas getest op 35 mensen. Er is alleen gekeken of mensen last hebben van bijverschijnselen en of ze antistoffen ontwikkelen”, zegt een voorzichtige Soa Aids Nederland tegen RTL Nieuws. De organisatie denkt niet dat er op korte termijn een vaccin tegen chlamydia zal komen.

Chlamydia is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie veroorzaakt infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. De infectie kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders. Chlamydia is één van de meest voorkomende soa’s in Nederland en komt in verhouding vaker voor bij jongeren onder de 25 jaar. Ook komt het vaker voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen dan bij mannen die seks hebben met mannen. 

Door: Nationale Zorggids