Normal_lopen__wandelen__stoep__troittoir__wandelpad

Rusteloze benen is iets wat ongeveer een miljoen Nederlanders hebben, maar waar nog niet altijd veel aandacht voor is. Daarom loopt Lucy Hoekstra, zelf ook patiënt met het Restless Legs Syndrome (RLS), een speciale tocht om aandacht te vragen voor het vervelende syndroom. Ze loopt zo’n 573 kilometer naar haar zus in Denemarken. Anderen mogen ook een stuk van de route met haar meelopen om aandacht te vragen voor de neurologische aandoening. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Lucy heeft rusteloze benen, waardoor niet alleen haar benen onprettig voelen maar ze ook slaap mist. RLS kenmerkt zich in de drang van de benen om te bewegen. Klachten komen vaak na enige tijd van stilzitten of liggen en vooral vlak voor het slapen kunnen klachten optreden. Lucy’s moeder had ook RLS, al werd dat toen nog niet zo genoemd. De 32-jarige Lucy kreeg drie jaar geleden de diagnose, maar had in de tien jaar daarvoor eigenlijk al dezelfde klachten.

Medicijnen voor verlichting

Via de huisarts kwam ze uiteindelijk bij een neuroloog die haar de diagnose gaf. Ze slikt nu medicatie, die de klachten verminderen. Daardoor voelen haar benen minder rusteloos aan en kan men over het algemeen ook beter slapen. Genezing is er overigens nog niet.

Walk With Lucy

Met de wandeltocht wil Lucy in 23 etappes naar Denemarken lopen. Ze ziet rennen en lopen als een goed medicijn tegen haar rusteloze benen. Ze wordt in haar tocht gesteund door de Nederlandse Stichting RLS en ook een patiëntenvereniging uit Duitsland. Wie een stuk met Lucy mee wil lopen, kan zich aanmelden via WalkWithLucy.com. De tocht start op 28 augustus.

Door: Nationale Zorggids