Normal_pil

Melatoninepillen die bij de drogisterij te koop zijn, worden steeds meer, en zonder doktersrecept, gebruikt als slaapmiddel. Als het aan een groep van vijfhonderd wetenschappers en artsen ligt, kunnen mensen die slecht slapen alleen nog melatonine krijgen op doktersrecept of gebruiken met begeleiding. Wie melatonine niet goed gebruikt, kan er juist slechter door gaan slapen. Dit meldt NOS. 

Melatonine helpt je niet per se beter te slapen, maar verzet je biologische klok, legt slaapprofessor Ysbrand van der Werf  uit. Het huidige probleem is dat mensen melatonine juist gebruiken om er beter door te slapen. Of in ieder geval, er sneller van in slaap te vallen. Melatonine is voor mensen met een jetlag een fijn hulpmiddel om de biologische klok weer goed te zetten, maar niet om dagelijks mee in slaap te vallen.

Verkeerd gebruik betekent meer vermoeidheid

Volgens slaaponderzoeker Annemarie Luik is het heel makkelijk om melatonine verkeerd te gebruiken. Wie melatonine op het goede tijdstip neemt, is goed bezig. Maar te laat innemen, betekent meer vermoeidheid overdag. Het probleem ligt deels bij de bijsluiters van melatonine, waarin staat dat men het kort of een uur voor het slapengaan moet slikken. Wie bovendien te veel slikt, is overdag nog vermoeider.

De experts raden het mensen met slaapproblemen aan om in slaaptherapie te gaan in plaats van naar de drogisterij voor dit slaapmiddel.

Door: Nationale Zorggids