Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat de optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen aanzienlijk lager ligt dan voor mannen. Wereldwijd gelden voor mannen en vrouwen nu nog dezelfde streefstandaarden voor bijvoorbeeld bètablokkers. Hoog tijd om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen met hartfalen nader te onderzoeken, stellen de onderzoekers. Dit meldt UMCG. 

Optimale waarde voor vrouwen 50 procent lager

Uit een nieuwe grootschalige data-analyse blijkt nu dat vrouwen met hartfalen baat hebben bij een lagere dosis van twee onderzochte medicijnen: bètablokkers en de gecombineerde groep medicijnen ACE-remmers/ARB’s (angiotensin-receptor blockers). De optimale waarde lijkt rond de 50 procent te liggen van de dosering die momenteel wordt geadviseerd. De onderzoekers benadrukken dat deze conclusie geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te gaan onderbehandelen. Meer onderzoek is nodig naar de vraag hoe verschillen tussen mannen en vrouwen de behandeling van hartfalen kunnen beïnvloeden.

Ernstigere bijwerkingen

Wat de onderzoekers al wel weten is dat verschillen in omvang en lichaamsgewicht, vetpercentage en circulerend bloedvolume van invloed kunnen zijn op de werking en optimale dosering van medicijnen en dat vrouwen veel vaker last hebben van ernstige bijwerkingen. 

Door: Nationale Zorggids