Normal_e-sigaret

Verkopers van de illegale e-sigaret Juul kunnen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beboet worden voor de verkoop hiervan. Het van oorsprong Amerikaanse apparaat bevat een nicotinegehalte dat drie keer zo hoog is als de toegestane hoeveelheid in Nederland. De boetes starten bij 450 euro en kunnen oplopen tot 4500 euro als de verkoop niet gestaakt wordt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Juul is ontworpen door twee ex-rokers die een alternatief wilden bieden aan mensen die wel roken. De hoge dosering nicotine maakt dat het echter niet is toegestaan om in Nederland dit product te verkopen. Toch blijkt het volgens ingewijden niet moeilijk om Juul te kopen in tabakswinkels of via het internet. Dat moet stoppen, volgens de NVWA en staatssecretaris Blokhuis.

Blokhuis heeft een streng anti-rookbeleid opgezet voor dit nieuwe kabinet. De campagne voor een rookvrije generatie is daar een voorbeeld van. Hij vindt het niet acceptabel dat Juul verkocht wordt in Nederland. De NVWA maakt om privacy-redenen niet bekend welke bedrijven een boete zullen krijgen. Wel is bekend gemaakt dat er ook zaken in Amsterdam bekeurd worden. In de regio is veel vraag naar Juul, met name door Amerikaanse toeristen. De autoriteit zal de verkoop, zowel fysiek als digitaal, blijven monitoren om de illegale verkoop tegen te gaan.

Door: Nationale Zorggids