Normal_botox_cosmetisch

Het complicatiespreekuur voor mislukte cosmetische behandelingen is populair. Iedere week komen er op de twee spreekuurdagen zeker dertig patiënten langs die last hebben van klachten na een behandeling aan hun borsten, billen of lippen. Waarschijnlijk is tien procent van de patiënten hiervoor naar het buitenland gegaan, denkt dermatoloog Peter Velthuis van het Erasmus MC, dat het spreekuur aanbiedt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Hoeveel Nederlanders exact naar het buitenland gaan voor een behandeling met bijvoorbeeld botox of fillers, is onbekend. Deze behandelingen gaan niet via de zorgverzekeraar of een andere organisatie die dit registreert. De meeste Nederlanders die bijvoorbeeld naar Turkije gaan voor een cosmetische ingreep, doen dit vanwege de prijs. In Turkije kost liposuctie 3.000 euro, terwijl dit in Nederland wel 8.000 euro kan kosten.

“Het is als consument lastig om erachter te komen hoe gecertificeerd de arts is en met welke producten er wordt gewerkt. Soms laten cliënten me foto’s zien van de materialen die de buitenlandse arts heeft ingespoten en vaak zijn dat stoffen die in Nederland verboden zijn”, zegt Velthuis. 

Door: Nationale Zorggids