Normal_voetbal

Voetballen met een hersenschudding is zeer riskant en moet voorkomen worden. Onlangs is een campagne gestart om voetballers in Nederland, zowel professionele als amateurs, duidelijk te maken wat te doen bij een vermoede hersenschudding. Dit meldt VeiligheidNL.

“Herken. Vertel. Van het veld af.” Dat is de duidelijke boodschap van de voorlichtingscampagne georganiseerd door spelersvakbonden FIFPRO en VVCS in samenwerking met VeiligheidNL en de KNVB. 
 
In een speciale video legt voormalig topkeeper Petr Cech uit waarom een speler met een vermoede hersenschudding van het veld moet. “Als jouw hersenschudding niet goed wordt behandeld, riskeer je lange-termijn problemen zoals depressie, vermoeidheid en hoofdpijn.” 

Minder vaak hersenschudding dan andere blessures

In vergelijking met blessures aan enkels, knieën en bovenbenen komen hersenschuddingen minder vaak voor in het voetbal. Volgens VeiligheidNL meldden zich in 2018 ongeveer 33.000 amateurvoetballers met een blessure bij een Spoedeisende Hulp afdeling van een Nederlands ziekenhuis. Van hen hadden zeshonderd hersenletsel of hersenschudding, ongeveer 2 procent van alle blessures. 
 
Het adequaat handelen bij een hersenschudding is echter essentieel om lange-termijn problemen (depressie, hoofdpijn, vermoeidheid) te voorkomen. 

Om het herkennen van symptomen van een hersenschudding door spelers te verbeteren heeft FIFPRO, met behulp van gerenommeerde internationale deskundigen op het gebied van hersenschuddingen in sport, een informatieve video ontwikkeld. 
 
De boodschap van deze video concentreert zich op drie handelingen: 
1.    Herken: het herkennen van de symptomen van een hersenschudding.
2.    Vertel: het informeren van de medische of technische staf.
3.    Van het veld af: een speler met een (vermoede) hersenschudding moet altijd van het veld af. 

Door: Nationale Zorggids