Normal_rood_vlees

Kankerexperts wereldwijd ondersteunen de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF): eet per week maximaal drie porties rood vlees en beperk het eten van verwerkt vlees. Deze waarschuwing volgt op claims van NutriRECS dat het niet nodig zou zijn om minder vlees te eten. Zorgwekkende claims, vinden experts in voeding en kanker. Dit meldt WKOF.

Volgens WKOF claimt NutriRECS dat het voor de meeste mensen niet nodig is om minder rood en bewerkt vlees te eten. Dit vinden gezondheidsorganisaties en gespecialiseerde kankeronderzoekers een zorgwekkende claim. Ze hebben de analyses van NutriRECs dan ook onder de loep genomen en zijn het niet eens met de interpretatie daarvan.

Riskant advies

Alhoewel de bevindingen van NutriRECS in de buurt komen van die van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, en zelfs beschouwd kunnen worden als bevestiging ervan, hebben de onderzoekers van NutriRECS de gegevens op een verwarrende manier geïnterpreteerd. Vanuit de aanname dat mensen in de Verenigde Staten en Europa gemiddeld drie tot vier keer per week vlees eten, hebben de onderzoekers van NutriRECS besloten om te adviseren dat het voor de meeste mensen niet nodig zou zijn om minder vlees te gaan eten. Dit is een riskant advies, aldus WKOF.

Geen onderscheid tussen rood en bewerkt vlees

Bovendien maakt NutriRECS in haar advies geen onderscheid tussen rood en bewerkt vlees. Er wordt gesuggereerd dat 3 tot 4 porties bewerkt vlees per week eten te weinig invloed zou hebben op de kans op kanker. Het wetenschappelijk bewijs laat juist zien dat bewerkt vlees eten de kans op darmkanker vergroot.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan mensen die vlees willen eten, is om de hoeveelheid te houden tussen de 350 en 500 gram per week (gewicht na bereiding). Dat is ongeveer hetzelfde als drie porties per week. Dit komt ook overeen met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Nederland eet meer vlees dan maximaal is aanbevolen

Nederlanders eten gemiddeld 98 gram vlees en vleesproducten per dag, gedurende gemiddeld 6 dagen per week. Dat komt neer op 588 gram per week, meer dan de maximale aanbevolen hoeveelheid. Dit is wel een gemiddelde voor heel Nederland; de hoeveelheid vlees die gegeten wordt is verschillend tussen groepen mensen. Zo eten mannen meer vlees en vleesproducten (115 gram per dag) dan vrouwen (81 gram per dag). 

Door: Nationale Zorggids