Normal_borstkanker

Per 1 oktober zijn zes regionale ziekenhuizen gestopt met het voeren van keurmerken. De keurmerken zeggen steeds minder over de kwaliteit van zorg, terwijl ze wel tijd en vaak geld kosten om ze aan te vragen. Die kunnen de artsen en verpleegkundigen beter aan directe zorg voor patiënten besteden. De kwaliteit van zorg blijft natuurlijk even belangrijk en wordt regelmatig getoetst. Dit melden de zes ziekenhuizen in een gezamenlijk persbericht. 

De ziekenhuizen die samen zijn gestopt, zijn: Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn, St Jansdal uit Harderwijk, Meander Medisch Centrum uit Amersfoort, Rivierenland uit Tiel, Tergooi uit Hilversum en Blaricum en het UMC Utrecht.

Samen stoppen is duidelijk voor patiënten. Het is dan niet zo dat de kwaliteit van zorg bij het ene ziekenhuis beter lijkt dan bij een ander, omdat de een wel een keurmerk heeft en de ander er mee gestopt is. De zes ziekenhuizen hopen dat ze met deze actie hun collega-ziekenhuizen stimuleren om hetzelfde te doen.

Welke keurmerken

De ziekenhuizen stoppen met Patiëntenwijzer bloed- en lymfklierkanker, Patiëntenwijzer darmkanker, Patiëntenwijzer prostaatkanker, Pluim voor vruchtbaarheidszorg, Roze lintje borstkanker, Smileys voor dagbehandeling kinderen, de kinderafdeling en de kraamafdeling, Spataderkeurmerk, Stoma Zorgwijzer, Vaatkeurmerk, Borstvoedingscertificaat, Kwaliteitszegel Dermatologie, Seniorvriendelijk Ziekenhuis, Sterkliniek voor snurken en slaapapneu en Neokeurmerk. Tergooi stopt nu eerst met het roze lintje borstkanker, de patiëntenwijzer bloed en lymfeklierkanker, de smileys voor de kinderafdeling en de pluim voor vruchtbaarheidszorg.

Meer tijd en geld voor zorg

Het kost de ziekenhuizen ieder jaar veel tijd om de gevraagde informatie te verzamelen en aan te leveren aan de patiëntenverenigingen. Ook vragen de keurmerken vaak een financiële bijdrage, die voor ieder ziekenhuis kan oplopen tot 5 ton per jaar. Daarom adviseert de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen haar leden om eind 2019 het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg met 50 procent te verminderen en er uiteindelijk helemaal mee te stoppen. De zes ziekenhuizen willen dit zo snel mogelijk bereiken en stopten daarom per 1 oktober al met alle keurmerken. 

Door: Nationale Zorggids