Logo_radboudumc_logo

Dr. Djien Liem van het Radboudumc heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als neonatoloog. Dr. Liem (1953) werd in Surabaya, Indonesië, geboren en heeft een enorme medisch-inhoudelijke en wetenschappelijke expertise opgebouwd in de neonatologie. Hij startte in 1973 zijn opleiding geneeskunde aan het Radboudumc en heeft daar in het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis zijn carrière opgebouwd. Over een periode van 40 jaar hebben patiënten en ouders, collega's en studenten in dr. Liem een uitgesproken betrokken mens als arts, collega en docent gehad. Dit meldt Radboudumc.

Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft hij zijn aandacht gericht op pasgeborenen en zich daarbij steeds een voorloper op zijn vakgebied getoond. Vooral op het gebied van de zuurstofvoorziening, van essentieel belang voor de hersenontwikkeling, heeft hij zich beziggehouden met vernieuwing. Het brein is niet voor niets zijn expertisegebied.

Hij heeft zijn kennis steeds weten over te brengen op collega’s binnen en buiten het Radboudumc, waardoor ook elders de zorg voor neonaten kon verbeteren. Daarnaast vervult hij in het opleiden van nieuwe kinderartsen een voorbeeldige rol. Zo sterk zelfs dat hij als een van de weinigen het predicaat principal lecturer heeft toebedeeld gekregen.

Ontwikkelingslanden

Hij wordt bijzonder gewaardeerd om zijn kennisoverdracht en de manier waarop hij zijn kennis overbrengt op anderen - ouder, collega, student. Dat doet hij niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook daarbuiten. Hij heeft collega-kinderartsen uit ontwikkelingslanden steeds betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen en zijn kennis daarover ook met hen gedeeld. Daarmee een belangrijke bijdrage leverend aan de zorg voor pasgeborenen ver buiten de grenzen van ons eigen land.

Naast deze bijzondere kwaliteiten heeft hij zich steeds laten zien als een uitstekend arts, die altijd klaar staat voor zijn patiënten en met veel compassie en deskundigheid ouders bijstaat. Hierdoor is hij zeer geliefd niet alleen bij ouders van patiëntjes, maar ook bij de collega’s van de afdeling Kindergeneeskunde en Neonatologie.

Officier in de Orde van Oranje Nassau

Tijdens zijn afscheidssymposium 'Reflecties op het neonatale brein', op vrijdag 6 september in het Radboudumc, ontving dr. Liem uit handen van burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dr. Liem woont in Molenhoek, een dorpskern binnen deze gemeente.

Door: Nationale Zorggids