Normal_ziekenhuisbed

Door fusies, faillissementen en creatieve directies is 60 procent van de ziekenhuizen in de afgelopen tien jaar van naam veranderd. Verwarring onder patiënten en het verlies van miljoenen euro’s is het gevolg. Ook daalden de degelijkheid van de sector en de vriendelijkheid van het ziekenhuispersoneel, volgens de 5.400 ondervraagde Nederlanders. Dit blijkt uit het Ziekenhuizen Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Ziekenhuisdirecties denken ‘groter is beter’ 

"Bij fusies en overnames in de zorg wordt vrijwel altijd gekozen voor een nieuwe naam. Vaak is dit onnodig, omdat de wijziging van de juridische structuur voor de patiënt irrelevant is. De nieuwe fusienaam wekt niet alleen verwarring maar versterkt ook het gevoel verloren te raken in een te grote organisatie. Terwijl de directies denken dat groter ook beter is, zoekt de patiënt naar geborgenheid in het ziekenhuis. Dat veilige gevoel wordt niet gecreëerd door de enorme omvang van de organisatie te onderstrepen met een vreemde nieuwe naam", zegt Hendrik Beerda.

Uitzondering: Amsterdam UMC jaar na introductie al sterkere naam dan voorgangers AMC en VUmc

Terwijl naamswijziging vaak tot imagoverlies leidt, is Amsterdam UMC een jaar na de fusie al bekender dan voorgangers AMC en VUmc. "Het academische ziekenhuis in Amsterdam levert hiermee een topprestatie", volgens Beerda. "De nieuwe merknaam is ook goed gekozen met het sterkste stedenmerk van Nederland plus de algemeen bekende afkorting UMC. Verder is het Amsterdam UMC erin geslaagd om de nieuwe naam goed onder de aandacht te krijgen, met name door het zelf gaan produceren van medicijnen. Toch is ook op dit succesverhaal wel iets aan te merken. De naamsbekendheid is weliswaar pijlsnel opgebouwd, maar aan de binding onder de bevolking moet nog worden gewerkt."

Ziekenhuizen met de sterkste reputatie in 2019

Het Erasmus MC heeft dit jaar de sterkste reputatie, gevolgd door: Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek, UMC Utrecht, Radboudumc, UMCG, LUMC, Maastricht UMC+, Het Oogziekenhuis Rotterdam en OLVG.

Door: Nationale Zorggids