Normal_wasmachine

Antibioticaresistentie bacteriën die in schone kleren uit de wasmachine komen, zijn mogelijk gevaarlijk voor de mens. Met name baby’s en mensen met een verminderde weerstand lopen risico, zeggen Duitse onderzoekers. Dit meldt RTL Nieuws.

Niet alleen in het spoelvak van de wasmachine, maar ook in deurrubbers troffen de onderzoekers ziektekiemen aan in een industriële wasmachine die in een kinderziekenhuis in gebruik was genomen. In de wasmachine werden onder meer mutsen en sokken van baby’s gewassen. Uiteindelijk werden er geen besmettingen gevonden onder jonge baby’s.

Ook wasmachines in huishoudens dragen ziektekiemen

Ook normale wasmachines kunnen volgens de Duitsers gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand. Er bestaat een kans dat de resistente bacteriën in bijvoorbeeld het spoelvak niet door het wassen worden gedood, waardoor ze via schone was overgedragen kunnen worden op baby’s, zieke mensen en ouderen. Bij wassen op minimaal 60 graden, worden de meeste bacteriën wel gedood, vermoeden de onderzoekers. Het kan ook helpen om af en toe chemische desinfectiemiddelen toe te voegen. De Duitsers begrijpen echter wel dat normale huishoudens veelal niet op 60 graden wassen en ook niet altijd chemisch willen desinfecteren.

Door: Nationale Zorggids