Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_obesitas_afvallen_gezond_fruit

De gewichtsafname bij patiënten met overgewicht is na een leefstijlinterventie beperkt. Datzelfde geldt na behandeling bij een diëtist: driekwart van de patiënten met overgewicht behaalt daar niet de aanbevolen gewichtsafname van 5 procent (of meer) van hun startgewicht. Dat concludeert Lisa Verberne in haar proefschrift Management of overweight and obesity in primary healthcare, dat ze op 30 oktober verdedigt aan Tilburg University. Ook de registratie van overgewicht schiet tekort. Dit meldt Tilburg University.

Verberne onderzocht de gezondheid en de behandeling van mensen met overgewicht en obesitas in huisartsen- en diëtistenpraktijken in Nederland. Ze vond dat de Body Mass Index (BMI) vaak niet wordt geregistreerd in elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken. Zelfs bij patiënten met chronische aandoeningen als diabetes mellitus en COPD wordt het gewicht niet altijd geregistreerd. Ook stoppen veel patiënten vroegtijdig met de behandeling bij een diëtist.

Gezonde leefstijl bevorderen

De helft van de volwassenen Nederlanders heeft overgewicht. Aan ziekten als gevolg daarvan, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, wordt jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro uitgegeven. De laatste jaren wordt dan ook veel aandacht besteed aan preventie van overgewicht. Zo heeft de overheid het Nationaal Preventieakkoord opgesteld om overgewicht terug te dringen. Het akkoord bevat een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen om een gezonde leefstijl te bevorderen. Sinds 1 januari 2019 vergoeden zorgverzekeraars de zogenoemde ‘gecombineerde leefstijlinterventie’. Huisartsen kunnen volwassen cliënten met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar aanbieders van deze leefstijlinterventies, zoals leefstijlcoaches, diëtisten en fysiotherapeuten.

Huisarts moet gewicht beter registreren

Het onderzoek werd uitgevoerd met gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Nivel verzamelt continu de gepseudonimiseerde, niet-herleidbare gegevens uit de elektronische medische dossiers van patiënten van honderden zorgverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het hele land. Als conclusie beveelt Verberne huisartsen aan om het gewicht van patiënten met overgewicht adequaat te registreren. En diëtisten zouden meer aandacht moeten besteden aan het verbeteren van de therapietrouw.

Door: Nationale Zorggids